2023: Linn Skånberg, grundare av instagramkontot Sis-tjejer, Örebro
Linn Skånberg är grundare av Instagram-kontot SIStjejer, där hon under hashtaggen #sistjejerberättar delar historier från tjejer med erfarenhet av Statens institutionsstyrelses boenden.
– Jag blev jättechockad och jätteglad, det är superkul. Jag är jätteglad att det här blir uppmärksammat. Jag har tyckt tidigare att det har varit jobbigt att ens nämna att jag har varit på SIS, säger Linn Skånberg när hon nås av nyheten att hon är årets stipendiat.
Linn Skånberg, som idag är 27 år, bodde under delar av sina tonår på SIS och kände att hon ville uppmärksamma tjejers situation och utsatthet inom statlig institutionsvård.
– Jag började med ett eget inlägg och skrev om egna erfarenheter. Jag tänkte, vem ska lyssna på en SIS-tjej? Jag har tänkt länge på hur man skulle kunna få saker att förändras på SIS, och om man kunde skapa en mötesplats, där man kunde gå ihop och berätta tillsammans, så kanske vi skulle bli lyssnade på.
Kontot började spridas och fler berättelser började komma in. Idén om ett upprop med krav på förändringar av SIS växte fram och blev verklighet under våren.
– Det kom successivt, när jag såg att gud vi är så många. Om vi verkligen kan gå ihop och vittna så kanske det kan blir förändring.
Vad händer just nu under namnet Sistjejer?
– Vi har en Facebookgrupp med 100 tjejer. Skriva om SIS-relaterade saker, hur man mår kring det och så vidare.
Vad är planerna framåt?
– Planen är att starta upp en organisation. Vi är på väg att starta en förening under hösten.
Stipendiet delades ut i Örebro den 7 oktober.
Motivering
2023 års stipendium går till Linn Skånberg, som med avstamp i sina egna erfarenheter har skapat en plats där berättelser inifrån institutionsvården tillsammans kan ljuda starkare och bryta igenom i samhällsdebatten.
Om minnesfonden
För två år sedan gick Olle Eriksson bort vid 42 års ålder. Hans livsuppgift var att med journalistikens hjälp lyfta röster från inlåsta ungdomar inom SiS (Statens institutionsstyrelse) i samhällsdebatten genom projekten Skriva för förändring och Ung inlåst, samt för Childhood foundation.
Vid Olles bortgång startade vi, några av Olles närmaste, en minnesfond för att uppmuntra arbete i hans anda.
I en tid då tongångarna blivit allt hårdare mot människor som på olika sätt hamnat i utanförskap, vände sig Olle Eriksson aldrig bort från idén om det okränkbara människovärdet. I över två decennier arbetade han för att ge röst och utrymme åt de människor som sitter frihetsberövade i Sverige. De sista sex åren låg tyngdpunkten i hans arbete på ungdomar inlåsta på ungdomshem som drivs av Statens Institutionsstyrelse (SiS). Med hjälp av sin bakgrund inom journalistiken lärde han ut pennans makt, språket och berättelsen som medel för förändring.
/Styrelsen för Olle Erikssons Minnesfond
2023-10-07
2022: Emma Larsson, kurator och verksamhetsledare, Eskilstuna
Det första stipendiet från Olle Erikssons Minnesfond tilldelas kuratorn och verksamhetsledaren Emma Larsson i Eskilstuna. Hon tilldelas stipendiet om 10 000 kronor för sina insatser med unga människor med tuffa erfarenheter
Motivering:
Emma Larsson tilldelas 2022 års stipendium till Olle Erikssons minne, på 10 000 kronor, för sina insatser för att skapa hopp och trygghet för ungdomar med tuffa erfarenheter, bland annat av institutionsvård, samt sitt arbete för att göra dessa unga röster hörda i den lokala samhällsdebatten.
Om Emma Larsson:
Emma Larsson är kurator och verksamhetsledare på Lyktan som riktar sig till gymnasielever med en problematisk skolgång, varav många elever har erfarenheter av institutionsvård. Hon är även projektledare för Egos som syftar till att lyfta dessa ungdomars röster i samhällsdebatten. Bland annat har ungdomar med erfarenhet av SiS föreläst för socialsekreterare och besökt kommunfullmäktige.
Emma Larsson nominerades av sina kollegor samt ungdomarna på Lyktan. Så här skriver en elev: ”Emma är inte bara en person som vi får stöd av. Hon känns också som en familjemedlem. Någon man känner sig trygg runt. Hon ger aldrig upp, som alla andra jag mött. Hon kämpar alltid tills hon når sitt mål med att hjälpa andra. Hon är alltid glad och snäll. Man får glädje av hennes skratt. Jag skulle inte varit här i livet som jag är nu utan Emma. Emma är verkligen en hjälte. //Noelle”
Och så här tycker Emmas kollegor: ”Vill nominera Emma Larsson. Emma Larsson arbetar som kurator på Rinmangymnasiet i en verksamhet som heter Lyktan. Verksamheten arbetar med elever som behöver en nystart i skola och livet i stort efter hemtagning av socialtjänsten till Eskilstuna kommun. Många av eleverna har erfarenheter av LVU och SIS. Samtliga har erfarenheter av att socialtjänsten varit inkopplad. Eleverna har på olika sätt skolmisslyckanden och haft en problematisk ungdomstid.
/Styrelsen för Olle Erikssons Minnesfond
2022-10-07